“Hoe zie jij jezelf over 10 jaar?”

18 09 2009

Tijdens mijn jongste sollicitatiegesprek, 6,5 maanden geleden, werd mij gevraagd naar technische zaken en mijn bedrijfsachtergronden. Goed voorbereid op mijn eerste sollicitatie in jaren kon ik een gedeicideerd en zakelijk antwoord geven. Op het einde van het gesprek werd er echter nog één laatste vraag gesteld woorp ik het antwoord dan toch nog schuldig moest blijven. In zeven woorden werd ik terug op aarde gezet. “Hoe zie jij jezelf over 10 jaar?” Een onhandig antwoord betekende een streep door mijn plannen om bij dit bedrijf te gaan werken.

Het is inmiddels ruim een half jaar geleden dat ik het voorgezien hield tijdens mijn sollicitatie. Tijdens die laatste vraag kwam ik er namelijk achter dat ik nog niet klaar was om bij een ‘serieus’ bedrijf te gaan werken in Nederland. Het betrof geen bijbaantje naast een studie, maar een heuse functie als bedrijfsleider van een chique restaurant in het centrum van Breda. Slechts één week na dat gesprek stapte ik uit het vliegtuig op de luchthaven van Palma de Mallorca. “Toch maar weer een seizoen draaien.”

Het was mijn vierde seizoen op rij, mijn tweede op Mallorca. In de winters had ik in een feestcafé in de Franse Alpen gewerkt en in de zomer tussendoor dus op Mallorca. Op Mallorca werkte ik in een restaurant en het beloofde een moeilijk seizoen te gaan worden, gezien de wereldwijde crisis die ook het zomertoerisme een flinke dreun had verkocht. Naast de crisis waren ook de Mexicaanse griep en de bomaanslagen van de ETA medeverantwoordelijk voor het tegenvallende seizoen. Doordat er minder toeristen waren, was er natuurlijk ook minder werk. Natuurlijk was er altijd wel wat te doen, maar het echte harde werken zoals de seizoenen ervoor bleef uit. Gelukkig voor mij was er dus tijd genoeg om na te denken over hoe ik mezelf zou zien over 10 jaar.

Tijdens het seizoen werd mij duidelijk dat ik niet in het seizoenswerk wilde blijven hangen. Ik had veel contacten op het eiland die dat wel hadden gedaan en zich bijvoorbeeld hadden ingekocht een paar jaar geleden. Dat pakte dit jaar natuurlijk heel anders uit als iedereen gehoopt had. Voor mij een van de redenen om na deze zomer uit te kijken naar iets anders dan seizoenswerk. Een nieuwe baan in Nederland of misschien wel een nieuwe studie behoorde tot de opties. Maar het seizoen was nog niet halverwege toen ik dit mij voor het eerst afvroeg. Ik had dan ook geen zin om antwoord te geven op deze vraag.

Een tijd met veel drank volgde. Het leek wel of ik in een soort vormcrisis zat en dat verborg ik dan door veel drank en hasj te gebruiken. Het leek of ik voor de makkelijke weg wilde kiezen. “Eerst werken en dan zien we later wel weer.” Telefoontjes met het thuisfront brachten mij echter weer terug op aarde en ik begon wederom na te denken over de tijd die na dit seizoen zou volgen. Toen uiteindelijk de knoop werd doorgehakt dat ik weer terug ging naar Nederland om te studeren werd er door vrienden op het eiland goed gereageerd. Men was blij dat ik weer iets had om mezelf aan op te trekken. Ik was daar nog niet zeker van en was vooral bang om mezelf weer te settelen in Breda. Ik was immers lange tijd weggeweest.

Op dit moment ben ik inmiddels net iets langer dan drie weken in Nederland. Nog niet gesetteld, maar wel al drie weken bezig met studeren. Het gaat goed met de studie en ook de drank kan ik tegenwoordig al sneller links laten liggen, alhoewel ik tijdens het schrijven van dit stuk wel een biertje nodig had. Ik heb een duidelijker toekomstbeeld van mijzelf, dat maakt het een stuk rustiger in mijn hoofd. Of ik dan journalist, correspondent of uiteindelijk toch weer in een restaurant terecht kom, maakt mij niet zoveel meer uit. Ik heb veel geleerd in mijn laatste seizoen op Mallorca. Over mijzelf, over andere mensen en over mijn toekomstbeeld.  Over mijn toekomst ben ik nog steeds niet duidelijk. Waar ik later mee bezig ben is nog steeds een raadsel, maar ik zie mezelf wel als een man die net zo zelfverzekerd in het leven staat als ik op dit moment.

Advertisements

Actions

Information

2 responses

18 09 2009
saskiaTlam

Mooie reflectie, kritisch zijn over jezelf/je levensstijl is moeilijk.
En we gaan met zijn alle voor die studie, hoppa!

25 01 2010
tom

Hallo ik ben de eigenaar van Philips bedrijf jou verhaal was er mooi daarom vraag ik u te komen werken voor mij als bedrijfsleider waar je 357,- euro per uur krijgt. mail mij op tom_philips@hotmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: