Van de hak op de tak 11-09-2009

11 10 2009

“Van de hak op de tak” is een nieuw wekelijks verschijnend item op mijn weblog. In deze tekst worden uiteenlopende zaken met elkaar verbonden. Het enige wat ze met elkaar gemeen hebben is dat de onderwerpen in dezelfde week in het nieuws zijn geweest. De titel van deze column geeft al weer dat er van het ene onderwerp kan worden overgesprongen naar het andere. Dat kan door middel van een ‘foutief’ bruggetje, een citaat of een cliché. In dit eerste deel komen de Kinderboekenweek, het aanstaande gesprek tussen Geert Wilders en FNV voorzitter Agnes Jongerius, de winst van de Belgen, een burenruzie in Parijs en een auto-ongeluk in Nigeria aan bod.

Een trapleuning bij de drie treden tellende verhoging is versierd met kleurrijke ballonnen. Aan het plafond hangt hier en daar een slinger. Ook staat er een tafel met kunstwerkjes gemaakt door kinderen. Boven de tafel hangt een poster met het thema: ‘eten en snoepen’. Een echte kinderhoek is gecreëerd voor de aanwezige lezende kinderen. Het ziet er ontzettend gezellig uit in de centrale bibliotheek van Breda. Maar het blijft de hele avond opvallend rustig. Opvallend, want we zitten toch echt in de Kinderboekenweek van 2009.

Zijn kinderen minder geïnteresseerd in lezen? Doen ouders minder moeite om kinderen aan het lezen te krijgen? Of is de komst van interactief internet, zoals online spelletjes, een belangrijke oorzaak voor deze desastreuze opkomst. Ik denk terug aan mijn basisschooltijd, toen ik in de Kinderboekenweek een handtekening vroeg aan Paul van Loon. Hij had toen net de Griezelbus geschreven. Toen het nog ontzettend druk was in de bibliotheek. Toen er nog geen internet was. Toen de PVV nog niet bestond en de FNV niet zomaar een linkse hobby was.

Deze week kwam namelijk ook in het nieuws dat voorzitter Agnes Jongerius van de FNV met Geert Wilders, fractieleider van de PVV, wil praten over de aanstaande verhoging van de AOW leeftijd. Politieke steun lijkt aanstaande maar een samenwerking tussen deze partijen zou een op zijn minst opmerkelijk besluit zijn. Is het lobbyen bij de PVV? Of wordt de FNV de nieuwe linkse hobby van Geert Wilders? Wordt op deze manier reële tegenstand geboden?

In België biedt men tegenwoordig ook reële tegenstand. In het voetbal welteverstaan. Na een reeks van zeven niet gewonnen wedstrijden werd de trainer ontslagen. Met een nieuwe trainer aan het roer werd er prompt gewonnen. Naam van de trainer is Dick Advocaat. De eerste Nederlandse trainer in dienst als bondscoach van België. Ik ben geen Belg maar het lijkt mij een vreemde gewaarwording dat een Nederlander onze zuiderburen gaat vertellen hoe het wel en niet moet. Vindt de algemene inwoner van België dit wel verantwoord? Voor de Belgische voetbalbond is er geen twijfel. Voor hen is de kogel door de kerk.

Dat is in Frankrijk wel anders. In Parijs vlogen de kogels door het appartement. Naar aanleiding van geluidsoverlast werden bewoners en hun gasten doodgeschoten. De buurman beklaagde zich, schoot hen neer en doodde vervolgens zichzelf. De rust was wedergekeerd. De aanwezigen in het appartement maakten geen geluid meer, maar had de geluidsoverlast soms plaats gemaakt voor een oorverdovende schaamte? Mag ik dit in de positieve zin zien voor de mensen die in Parijs een appartementje zoeken? De een zijn dood is voor de ander een woning. Wellicht is wonen in Nigeria dan een optie!

Onlangs zijn in Nigeria maar liefst zeventig mensen omgekomen bij een auto-ongeluk. Doordat overvolle passagiersbusjes betrokken waren bij een ongeluk met een gekantelde tankwagen viel het dodental veel groter uit. Oorzaak van het ongeluk was een kuil in de weg. Gevolg een gekantelde tankwagen, een explosie en alles in de omgeving verbrand. Een kleinigheidje ontspon zich tot een waar drama. Ik wil geen cynisch grapje maken, geen cliché schrijven en geen ‘foutief’ bruggetje maken, maar stel mezelf wel de vraag:

Mag ik me druk maken over een Kinderboekenweek zonder kinderen?

Advertisements

Actions

Information

3 responses

11 10 2009
sidder1

+1 voor de originele bruggetjes.
+1 voor jouw handtekening van Paul van Loon.
-2 voor de opkomst in de bibliotheek.

11 10 2009
Perez Christina

interesting post..

12 10 2009
Tlam

Haha, wat een bruggetjes!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: