Van de hak op de tak 18-09-2009

18 10 2009

Een dag te laat op mijn blog, maar ook een dag te laat ontwikkeld. Een schande nadat er zo goed was gereageerd op het eerste deel. Mijn excuses voor de vertraging. Gelukkig werk ik niet bij de NS, dus is van de hak op de tak er volgende keer wel gewoon op tijd. In deze tweede week van de column  van de hak op de tak worden er wederom nieuwsfeiten van de afgelopen week besproken en aaneengeregen door middel van ‘foutieve bruggetjes, citaten en clichés. In deze week komen de val van de DSB, het overlijden van Franck Vandenbroucke, de vondst van onthoofde lichamen in Mexico, het kraakverbod in Nederland en het feit dat Wilders wordt toegelaten in Engeland aan bod. Met de eennalaatst genoemde open ik nummer 2 van deze serie.  De Tweede Kamer heeft deze week het wetsvoorstel voor een kraakverbod aangenomen. Door de steun van de PVV werd een meerderheid in de Kamer bereikt. Het zou een einde moeten gaan betekenen voor krakers in Nederland. Een einde tegen het geweld in de kraakwereld. Maar gaat het geweld in de kraakwereld wel gepaard met deze wet? Heeft Nederland hier niet te maken met een foutieve vergelijking? Een verwijzing naar de hooligans op het strand in Hoek van Holland is snel gemaakt. Daar distantieert de echte kern van de voetbalhooligans zich van de relschoppers. Komen er nu scheuren in de kraakwereld? Gaan de relschoppers in de kraakwereld hun eigen weg? Of verlaat de ideale kraker gewoon heel rustig en vreedzaam het gebouw zoals ze dat deden toen ze werden weggestuurd van de publieke tribune van de Tweede Kamer. Men werd verzocht om weg te gaan en men deed dat. Een statement was gemaakt, maar daar bleef het bij. Daar kan Geert Wilders nog een puntje aan zuigen.

Toen Wilders niet werd binnengelaten, bleef het niet bij een statement. Er was niet alleen veel ophef, maar er zat ook nog een staartje aan. Er kwam een rechtszaak en deze week werd bekend dat Wilders ten onrechte werd geweigerd. Geert Wilders mag dus toch nog binnen in Engeland en gaat dit dan ook zo spoedig mogelijk doen. Ik ben het niet met de standpunten van Geert Wilders eens maar toch vind ik het goed dat hij deze zaak gewonnen heeft. Op basis van de grondrechten van de mens, op basis van zijn eigen mening en visie is hij geweigerd in een land. Is het niet ontzettend raar dat een politiek relletje in Europa ontstaat? Het Verdrag van Lissabon wordt ondertekend in verschillende landen en er is opportunisme in de EU, maar is de blijdschap schijn? Zet de Europese politiek zich buitenspel wanneer kleinere incidenten leiden tot een grote politieke rel? “Wanneer er nu verkiezingen zouden zijn ben ik de nieuwe president, hoe kun je mij dan weigeren?”, aldus Wilders. De fractie leider van de PVV wil nu in debat met de Engelsen. Zal hij zijn Engelse collega’s te vriend houden of worden zij eveneens overrompeld door de spreekvaardigheid van hun Nederlandse collega? Zal zijn spreekvaardigheid resulteren in daadkrachtigheid? Het is maar te hopen dat deze in het niet valt bij de daadkrachtigheid van de Mexicaanse president Felipe Calderon.

De president van Mexico verklaarde in een persconferentie bij zijn aantreden in 2006 de oorlog aan de drugshandelaars in Mexico. Hij hield zijn woord en sindsdien zijn er meer dan tienduizend mensen om het leven gekomen. De drugsoorlog is al jaren onderdeel van nieuwsrubrieken, maar de afgelopen week kreeg Mexico er een nieuw verhaal bij. In een pick-up truck werden negen onthoofde lichamen gevonden. De auto met lichamen en hoofden werd neergezet door een drugskartel en was een dreigement naar de autoriteiten. Zal er ooit een einde komen aan deze oorlog? Kan de Mexicaanse overheid zich verantwoorden na deze schandalen? En wat zijn de gevolgen voor de komende verkiezingen? Wat gebeurd er als deze overheid niet herkozen wordt? Kan een nieuw regime de oorlog stoppen, het tij keren, of toegeven aan de drugshandel nu er al zoveel doden en gewonden gevallen zijn? Een ding is zeker, de Mexicaanse regering verdient geen schoonheidsprijs voor het ijzeren regime van Filepe Calderon.

Er was eveneens geen schoonheidsprijs weggelegd voor Franck Vandenbroucke, ook wel bekend onder de afkorting VDB. Oud-wielrenner werd dood gevonden in een hotelkamer in Senegal. Een Vlaamse volksheld, maar een schlemiel in de internationale wielersport. VDB wisselde prachtige overwinningen af met dopingperikelen en drugsaffaires. Ook werd de druk van het Belgische volk op zijn schouders te groot waardoor hij in een persoonlijk dal belandde. De oorzaak van zijn dood is nog steeds onbekend. Dat laat ruimte voor geruchten en vragen naar het onbekende. Heeft het overlijden met drugs te maken? Is het toeval dat VDB in Senegal is gevonden? Heeft de coureur zelfmoord gepleegd? Was het misschien een overdosis? Moet België rouwen om een sportheld, of blij zijn dat deze man de wielersport verlaat? VDB kleurde de afgelopen week voor de laatste keer het nieuws. Voor de laatste keer kwam de afkorting VDB voorbij op NOS Teletekst.

 Na VDB kwam DSB. Alsof de letters moesten worden hergebruikt. De DSB Bank onder curatele en uiteindelijk zelfs failliet verklaard. Er is onnoemelijk veel geschreven en gezegd in verschillende media. Journalisten, bloggers, analisten, economen en iedereen die wat wilde zeggen heeft dat gedaan. Ik wil er zo min mogelijk woorden aan vuil maken. Slechts een opmerking met een duidelijke vraag tot slot.

De DSB Bank wordt niet overgenomen door een investeringsbedrijf of andere bank. Mag ik opgelucht zijn dat Dirk geen overnamebonus ontvangt? Of moet ik medelijden hebben met de gedupeerden die onder de val van de bank lijden?

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: