‘De NS moet nog veel leren’

7 12 2009

Ov-chipkaart leidt tot irritatie bij lichamelijk gehandicapten

Door Sammy van Lieshout
Tilburg – De invoering van de ov-chipkaart heeft bij veel lichamelijk gehandicapten geleid tot irritatie en ongemak. Dat is de uikomst van een onderdeel van het debat over sport, huisvesting, werk en mobiliteit tijdens de Nationale Wereldgehandicaptendag in Rotterdam. Het debat werd door ongeveer 100 mensen bijgewoond.

De invoering van de ov-chipkaart heeft veel veranderingen tot stand gebracht. De kaart moet gescand worden voor vertrek vanaf het perron en na aankomst op een ander perron. De meeste stations in Nederlands zijn al voorzien van deze palen, maar daarbij is geen rekening gehouden met lichamelijk gehandicapten.

Zo sluiten de blinden geleidetegels niet aan op deze scanners; ze staan in het midden van het perron. “Daarnaast zijn ze slechts voorzien van visuele hulpmiddelen. Voor blinden en slechtzienden is vooralsnog geen oplossing”, aldus een slechtziende deelnemer van het debat.

Volgens Ellen van Velzen van RET (Rotterdamse Elektrische Tram), het openbare vervoersnetwerk in Rotterdam, gaat het slechts om ‘kleine aanpassingen’. Waar in Rotterdam het openbaar vervoer voor 95% probleemvrij is voor lichamelijk gehandicapten ligt de NS nog ver achter. De blinde geleidetegels kunnen echter eenvoudig verlegd worden en de scanners hoeven alleen maar te worden voorzien van een hulpstem, zodat blinden en slechtzienden onafhankelijk deel kunnen nemen aan het openbaar vervoer.

Doordat de problemen rond de ov-chipkaart voorlopig nog niet worden opgelost, zijn veel lichamelijk gehandicapten geneigd weer met speciale taxi’s van Vervoer op Maat te reizen. Deze taxidienst is er speciaal voor lichamelijk gehandicapten. Volgens de aanwezige gehandicapten zijn er ook met deze taxidiensten veel problemen. “Er moet wat gebeuren, maar vooralsnog is er niet genoeg geld om maatregelen te nemen”, aldus Arno Bonte van GroenLinks Rotterdam.

De Nationale Wereldgehandicaptendag werd voor het tweede jaar op rij gehouden. Onder de deelnemers van het debat waren ook Korie Homan (rolstoeltennisster en winnares Paralympisch goud en zilver), Michiel de Ruyter (bondscoach zitvolleybal vrouwen) en Hugo Borst (sportjournalist).


Actions

Information

One response

8 12 2009
Nieuwsverslag week 1 – Sammy van Lieshout « FHJ Binnenland: Groep 19

[…] ‘De NS moet nog veel leren’ […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: