De nieuwe tijdindeling

20 04 2010

Gisteren met Michiel Raes nutteloos gefilosofeerd over de toekomst en de nieuwe standaard van de tijd. Michiel had over de tijd een mooie onuitgewerkte, ruwe indeling bedacht. In het kort zal ik het proberen uit te leggen. Doel is om relaxeter te kunnen leven. En dan denk ik natuurlijk: meteen invoeren die handel!

Op dit moment zijn van veel zaken meerdere standaards. Denk aan lengtematen en temperatuur: voor centimeters, meters en kilometers heb je ook inches, yards en mijlen en voor graden Celcius heb je elders in wereld Fahrenheit. Maar voor secondes, minuten en uren heb je eigenlijk maar één standaard. Het enige verschil is dat je in zones werkt, zodat je tijdverschil krijgt. Je hebt in elke tijd een andere benaming, maar een uur blijft zestig minuten en een minuut blijft overal in de wereld zestig seconden. Hoog tijd voor een drastische verandering.

Ontzettend onhandig is de verandering van het uur als je bijvoorbeeld van Amsterdam naar Jakarta vliegt. In Nederland is het dan 12.30uur terwijl het op dat tijdstip in Jakarta 17.30uur is. Een tijdverschil van vijf uur. Dat is niet altijd even handig. Van het ene op het andere moment moet je een horloge, reiswekker en andere tijdgerelateerde dingen bijstellen naar de nieuwe tijd. Daarnaast ben je onbewust continu bezig met denken hoe laat het thuis is. Om dit probleem uit de wereld te helpen moeten we maar eens alle klokken en tijden gelijk zetten. Als ik van Nederland naar Indonesië vlieg zou het enige tijdverschil de duur van de vlucht zijn. De jetlag blijft natuurlijk, want het is daar op andere tijden licht en donker, maar de tijd is in ieder geval hetzelfde.

Ook een drastische verandering is dat we afstappen van de dagen van 24 uur. Uren gaan sowieso uit het leven. Er komen periodes van 90 minuten. Elke periode wordt een kleur. 16 verschillende kleuren die dus de dagen gaan vormen in de tijd. Spreek je bijvoorbeeld om drie uur in de middag (oude tijdwaarneming) af, dan valt dat in de kleurenperiode blauw. Omdat blauw een periode van 90 minuten is, kan er vroeg of laat in blauw afgesproken worden. Er zal hoe dan ook iemand moeten wachten, want blauw is nogal een redelijke periode van tijd. Omdat mensen hiermee rekening gaan houden, wordt wachten een stuk minder vervelend. Mensen zullen relaxeter door het leven gaan en zich toch aan stipte afspraken kunnen houden.

Wanneer mensen op dit moment vijf over drie komen in plaats van drie uur ontstaat er irritatie. Bij een afspraak in geel of blauw is er meer speling bij afspraken. Mensen kunnen daardoor relaxeter met elkaar omgaan en er zal minder irritatie zijn. Goed idee voor de wereld. Het ontspannen leven wat veel mensen willen zien als ze op vakantie gaan naar Jamaica of de Bahamas komt dan in één keer heel erg dichtbij.

Sammy van lieshout

Noot. Economisch is dit waarschijnlijk niet verantwoord, maar daar hebben de meeste filosofieën volgens mij geen rekening meegehouden.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: