Winkelmeisjes of hoeren?

21 04 2010

Breda heeft al enige tijd de prestigieuze titel ‘Beste Binnenstad van Nederland’. Het stadshart, de Grote Markt, de terrasjes op de Havermarkt en natuurlijk het winkelcentrum dat luxe winkels als Hilfiger, Marco Polo en Exhibition afwisselt met goedkopere winkels als Van Haren, Shoeland en de V&D.

Net buiten deze winkelstraten van Breda heb ik een mooi appartementje. Veel voordelen om te wonen in een rustige buurt binnen de singels zoals leuke buren, goedkoop maar veel ruimte, tuintje op het zuiden en een zogeheten ‘eigen plek’. Groot nadeel voor mij is echter dat ik ongeveer 7 minuten fietsen van het station woon. Nog nadeliger is dat ik geen fiets heb en dus elke ochtend de benenwagen naar het station neem. Minimaal drie keer per week loop ik rond een uur of half negen door de dan nog bijna lege winkelstraten van Breda, over de Grote Markt, door het park naar het station. En dat is een hele beleving.

Na mijn deur dicht te trekken en de sleutel om te draaien, kijk ik naar de grauwe lucht boven mij. Donkere wolken hebben zich samengepakt en ik hoop dat het droog blijft vandaag. Met mijn kleurrijke schoudertas uit Peru over mijn schouder wandel ik rustig richting het winkelhart van Breda. Aan het begin zijn er nog de nodige telefoonzaken, maar hoe verder je loopt, hoe meer kledingzaken en schoenenwinkels je tegenkomt. De Jack & Jones, Cool Cat, The Mexx, The Sting en daar tegenover de Esprit, de C&A, de HEMA en niet te vergeten de Bandolera, de Dept, de Marco Polo en noem maar op. Een reeks winkels waar menig ander stadscentrum jaloers op zou worden.

De meeste winkels openen om 09.00uur de deuren voor eventueel vroeg winkelend publiek. Daardoor staan er vaak al kassameisjes en winkelhulpjes buiten te wachten totdat een leidinggevende eindelijk eens de deur komt openen. Deze meisjes en hulpjes staan daar vaak alleen, heel soms met z’n tweeën. Flink opgemaakt, maar toch allemaal met een verlopen gezicht. Het is natuurlijk nog erg vroeg. Bijna allemaal met laarzen of pumps, korte rokjes, een strak truitje en een open jasje. Één hand in de zij en een sigaret in de andere hand al dan niet in een met lippenstift besmeurde smoel.

Als hoertjes staan ze te wachten tot iemand de deur opendoet of misschien wel tot iemand durft te vragen hoeveel ze neer moeten tellen voor een half uurtje of een vluggertje achter de kerk. Soms kijk ik naar ze en krijg ik een arrogante blik terug van jou moet ik niet, of draaien ze hun hoofd weg alsof ze weten dat ik niet genoeg geld bij me heb. Is dat het ‘echte’ centrum van Breda? Breda, is dat de beste binnenstad van Nederland met een winkelcentrum dat in de ochtend vol staat met prostituees, winkelmeisjes of hoeren?

Advertisements

Actions

Information

One response

21 04 2010
Nina

Goed verhaal, mooi omschreven! Leuk ook dat die kleurrijke Peruaanse schoudertas erin voorkomt 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: