Op weg naar een eigen radioprogramma

12 10 2010

Sinds enkele weken ben ik bezig met het maken van proefopnames voor Stadsradio Breda met als doel het onder de knie krijgen van de juiste technieken zodat ik binnenkort mijn eigen zaterdagmiddagshow kan maken. In deze categorie van blogs schrijf ik mijn ervaringen op die ik op de weg naar een eigen programma beleef.

Via een maat van mij ben ik geïntroduceerd bij de programmaleider van Stadsradio Breda, Michael Wesselink. Na een kort oriënterend gesprek over mijn eigen interesses en het doel van Stadsradio Breda zijn we samen tot de conclusie gekomen dat er alvorens echt te beginnen met radio uitzenden er eerst maar eens een aantal proefopnames gemaakt moesten worden. Ik had namelijk geen weet van enige radiotechniek, wat betekent dat mij nog een grote klus te wachten stond.

Bij de eerste proefopname was ik behoorlijk zenuwachtig en mijn handen trilden toen ik de schuiven heen en weer bewoog. Michael (programmaleider) gaf uitleg over de belangrijkste schuiven en knoppen die ik moest gaan gebruiken. Ook het muzieksysteem, de minidisc speler en de cd-speler werden me nog uitgelegd, zodat ik in ieder geval beginnend aan de slag kon. Inmiddels weet ik ook de jingles (soort van ingesproken of ingezongen promotieteksten voor het programma dat je maakt) en fillers (continuerende achtergrondmuziek of achtergrondgeluiden) te vinden. Het op de juiste manier gebruiken van deze twee is echter weer een ander verhaal.

Zonder ook maar enige voorbereiding start ik met de proefopname. Mijn gepruts is verschrikkelijk om aan te horen en tussen de platen zitten grote pauzes of foute overlappingen. Om deze fouten te verdoezelen praat ik er flink op los over koetjes en kalfjes al dan niet gelinked aan enig nieuws uit Breda en omstreken. Het is immers stadsradio met de nadruk op stad. Het leek mij wel een goed idee om zo te praten, maar in de feedback en dus ook in de echte radiowereld zou het toch anders moeten.

Zo gebruikte ik veel ‘piratentaal’ zoals men dat deed op vroegere piratenzenders als Radio Veronica en Noordzee. Dat is dus niet meer de bedoeling, want radio verandert. Belangrijkste puntje in de opbouwende kritiek was voor mij dat ik meer mijzelf moest zijn in plaats van te veranderen voor de microfoon. Wel enthousiast over komen, maar meer op de manier zoals je met je vrienden praat. “Zo zou je ook tegen de luisteraar moeten praten. Spreek de luisteraar ook aan met je of u.”, aldus Michael. Daarnaast moet ik ook gaan letten op de vele stopwoordjes die ik gebruik.

Inmiddels heb ik de tweede en derde proefuitzending ook achter de rug. Zelf heb ik ze al teruggeluisterd maar de  feedback laat nog even op zich wachten. Toch kan ik zelf al kritisch zijn op mijn eigen opname en letten op wat er écht beter moet. Belangrijkste op dit moment is dat mijn voorbereiding stukken beter moet zijn dan de voorgaande opnames. Ook de feedback moet ik voor de uitzending nauwlettend doornemen en eventueel in steekwoorden opschrijven en bij me houden, zodat ik me erop kan focussen.

Zodoende ben ik al bezig met nieuwe onderwerpen en maak ik een bruggetje naar mijn journalistieke opleiding. Wie weet wat er voort bloeit uit mijn radio-ervaringen. Leuk en interessant om op te zinspelen, maar ik wil niet op de zaken vooruit lopen. Eerst maar eens op weg naar proefopname nummer vier. Dan zien we uiteindelijk wel waar het schip strand. Tot horens!

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: