Wat ga ik me herinneren?

31 12 2010

Ken je die videoclip van Snoopdogg’s Beautiful? Hij zit in de clip op een kleurrijke trap gemaakt van tegeltjes mozaïek. Het is dezelfde trap die gebruikt werd in een clip van U2 en in reclames van Coca Cola en American Express. Onlangs is de trap gebruikt in het bid voor de Olympische Spelen van 2016. En dat heeft dus gewerkt. De trap, Escadaria Selarón, heeft er een nieuw hoofdstuk bij gekregen nu ik daar geweest ben.

Waarschijnlijk is het andersom; heb ik er een nieuw hoofdstuk bij gekregen nu ik bij Escadaria Selarón ben geweest. Je kan het natuurlijk zien op de foto’s en je ziet de trap in videoclips voorbijkomen op tv of op internet, maar in het echt is het toch allemaal net even anders. Waar je de kleuren ziet op foto’s met een stralende zon en lachende mensen, daar zie je met eigen ogen de harde werkelijkheid.

De omgeving is armoedig. Dat is te zien aan de huizen in de straat waaraan de trap zich bevindt. Vervallen grote villa’s die bij een enorme opknapbeurt dienst zouden kunnen doen als goed lopende hotels of hostels. Tegenover deze huizen ligt een cafeetje. Daar hebben we drie koffie gedronken. Totale prijs was omgerekend slechts anderhalve euro. Niet bepaald toeristische prijzen op zo’n toeristische locatie. Op straat ligt veel afval en hier en daar schooien jonge kinderen om geld. Tussen de lokale bewoners, door de armzalige omgeving, drommen de groepjes toeristen naar Escadaria Selarón. Niet lettend op de omgeving en alleen daar aanwezig om de trappen te bewonderen. Fototoestel in de aanslag, camera’s set en ready en filmen maar. Ik hoor bij die massa toeristen en heb daar een dubbelzijdig gevoel bij.

Aan de ene kant ben ik natuurlijk ook toerist. Het is heerlijk om even weg te zijn uit mijn eigen omgeving en zoals dat zo mooi heet in een ander land ‘de toerist uit te hangen’. Leuke foto’s maken en alleen dingen doen als je er zin in hebt. Geen zin? Dan toch lekker niet. Het moment dat je geen druk voelt is voor mij het ultieme vakantiegevoel. Om dat te verwezenlijken, of te accentueren ben ik nu op vakantie in Brazilië. Je bekommert je niet om de omgeving, wat er eigenlijk gebeurt en geeft eigenlijk alleen om jezelf en je eigen gemoedstoestand. Nog even een leuk fotootje maken ter herinnering aan het feit dat je op een bijzondere plek bent geweest. Een foto van mij op Escadaria Selarón. Zonnetje erboven en lachende toeristen om mij heen. De gehele schaduwkant vergeet ik dan. Die staat namelijk niet op de foto.

Dat is de andere kant van mijn gedachten. Zouden mensen zich jaren later slechts de trap herinneren die men dan op de foto ziet, of weet men ook nog hoe de omgeving eruit zag? De verslechterde wijk, die niets met het toerisme te maken had. Het feit dat de regering (nog) geen geld had uitgegeven om de boel op te knappen. Ik vraag me af of ik later zelf nog wel weet wat ik zag. Het pure toerisme of de verslechterde wijken, de dure gebouwen of de mensen eromheen. Wat is er nu echt belangrijk om te onthouden als ik in een wereldstad als Rio de Janeiro ben geweest? Het accentueren van de juiste zaken, zoals het fotograferen van andere zaken dan slechts bezienswaardigheden, zullen een rol spelen bij het herinneren van het ‘echte’ Rio de Janeiro. Daar kunnen de videoclip van Snoopdogg of U2 en de reclames van Coca Cola en American Express niet bij helpen.

Advertisements

Actions

Information

One response

31 12 2010
Saskia

Dat je hier een blog over schrijft, geeft al wel aan dat je het niet zal vergeten.
Alvast happy newyear (hier in Nederland nog maar een kleine 7 uur te gaan).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: