Rio Scenarium

1 01 2011

Samen met Leo heb ik de bij de receptie gekregen plattegrond eens bekeken om te zoeken naar een leuke bar met livemuziek. Naast het van Google Maps gekopieerde kaartje, stond een lijst met interessante barretjes en restaurantjes om te bezoeken, dus leek het ons leuk om eens bij één van deze tentjes te gaan kijken. Zodoende gingen we op zoek naar Rio Scenarium; een van buiten blauw geschilderde kroeg van drie verdiepingen waar de beste bands van Rio de Janeiro optreden.

Via gasten uit hetzelfde hostel als waar wij verblijven begreep ik dat het slechts tien minuten lopen was naar ‘Lapa’. Lapa is het karakteristieke uitgaansgedeelte van Rio de Janeiro. Een wijk vol kunstenaars en muzikanten die het leven op straat tot een feest verheven zouden hebben. Ons vertrek uit het hostel richting Lapa is toch enigszins moeizaam, gezien het hostel hoog op een heuvel ligt. Over de kasseien – en de tramrails die midden in de weg liggen – is het niet al te makkelijk lopen met je flipflops aan. Toch zien we een manier om de steile naar beneden gaande straat en de trappen te overwinnen.

Beneden aangekomen lopen we Lapa direct in. Echter zijn we het kaartje vergeten en hebben we geen flauw idee hoe we ook al weer naar die kroeg moesten lopen. We besloten om niet terug te gaan, maar gewoon eens een rondje te lopen en dan zagen we verder wel waar al dan niet uit zouden komen. En als je dan verder gaat, met hier en daar een kleine stop een foto te maken van iets dat je opvalt, zoals een modern flatgebouw van glas dat vastzit aan een idyllisch historisch Braziliaans huisje, kan je overal uitkomen zonder iets te vinden wat je eigenlijk zoekt. Het zijn die wandeltochtjes die mij bij de mooiste dingen doen belanden.

Na een half uurtje slenteren zien we op de straatnaamborden plots de voor ons bekende naam ‘Rua de Lavradio’. Die naam herinnerden mijn vader en ik van het kaartje en van internet. In die straat zou Rio Scenarium zich bevinden. Helaas bleek de straat een stuk langer te zijn dan we dachten en zodoende zijn we gestopt bij één van de restaurantjes die we tegenkwamen. Het restaurantje waar we zaten, Quintal Carioca, had een klein terrasje met vier parasols, maar was binnen enorm groot en had meerdere verdiepingen. De kaart was alleen in het Portugees, dus snapten we niet wat we bestelden, maar lekker was het zeker. Later als mijn vader en ik groot zijn, gaan we net zo’n tentje in Nederland opzetten. Dan nemen we de ideeën en de zon mee om Rio de Janeiro in Nederland na te bootsen. Na het bestellen van mineraalwater en een jus d’orange besluiten we ook wat te eten te bestellen. Ik bestelde iets waarvan ik de naam helaas niet kon onthouden, maar het was enorm lekker. Een soort van sandwich met warm brood, ananas en gerookt en gezouten varkensvlees erop. Mijn zusje nam een soort van aardappelkroketjes met vlees erin. Het was simpel, maar enorm lekker en ook nog eens goedkoop. Mijn vader nam liever genoegen met een biertje en bestelde dus een ‘cerveja’. Dat biertje kwam in een flesje met een koeler eromheen. Zoals wij in Nederland de wijnkoeler kennen, zo kennen ze hier dus de bierkoeler. Wat een geweldig idee!

Tijdens het eten en drinken praatten we over politiek, sport en Nederland. Het is dan toch makkelijker praten als je niet aanwezig bent in het land dat onderwerp van gesprek is. Niet op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, maar er wel over praten. Heerlijk! En als we dan rondkijken en op het punt staan af te rekenen na een heerlijke lunch en interessante conversaties zien we plots aan de overzijde zes huizen verderop het uithangbord van Rio Scenarium.

Uiteindelijk zijn we daar niet meer geweest, maar we weten nu waar het ligt. De zoektocht was leuk en de lunch was prima. Vanavond gaan we terug naar Quintal Carioca om een gekoeld biertje te drinken. En heel misschien komen we ooit nog bij Rio Scenarium terecht.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: