Feliz Ano Novo

2 01 2011

Oh jee…wat nu? Ik moet plassen. Er is wel een openbaar toilet, maar dat is helemaal aan de andere kant van het strand tegen de boulevard aan. Een toiletbezoekje in de oceaan is natuurlijk niet netjes dus rest er niets anders dan het oversteken van het brede strand. Zou ik dat wel kunnen? Ik besloot toch te proberen me een weg te banen door een massa van meer dan 1,5 miljoen mensen op het strand en langs de boulevard van de Copacabana rond 22.00uur lokale tijd op 31 december 2010.

Het is niet makkelijk om op je flipflops door het rulle zand van Copacabana Beach een weg te zoeken tussen zoveel mensen. Het is een traditie in Rio de Janeiro om oud en nieuw te vieren op het wereldberoemde strand. Een andere traditie is om je te kleden in het wit en felgekleurde accessoires mee te nemen. Elke kleur heeft een eigen betekenis. Het algemene wit staat voor vrede, waar geel staat voor rijkdom, groen voor gezondheid en rood voor romantiek en liefde. Op het moment dat ik door de massa heen liep, viel het me niet zo op dat de witte kleding overheerste, maar op de live beelden vanuit de lucht was goed te zien dat het merendeel van de mensen in wit gekleed was.

De beelden werden getoond op vier enorme schermen rondom een gigantisch podium. Op dat moment trad Daniela Mercury op. Zij zorgde met haar gezellige sambamuziek voor een groot feest en een dansend strandfeest. Jong en oud stond door elkaar, maar alles en iedereen zie je de bewegingen van de samba maken zoals alleen de echte Brazilianen dat kunnen. Ik heb me laten vertellen dat er meer dan twee miljoen mensen naar het strand zouden komen, maar dat ik moeilijk te geloven. Op de schermen kon ik echter zien dat het geen geintje was, maar echt niet normaal druk. Dat merkte ik ook op mijn tocht naar het toilet. Ik was inmiddels een half uur onderweg, maar nog niet bij het toilet. Om bij aankomst nog maar niet te spreken over de rij die er stond, maar dat ter zijde…

Overigens heeft Daniela Mercury niet alleen gezongen, maar ook het logo voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro bekendgemaakt. Het Olympisch comité, onder leiding van Jaques Rogge, was daarbij aanwezig. Een enorm spandoek werd over het publiek voor het podium gespannen. Op de luchtfoto zie je pas echt goed hoe groots het was. Na haar optreden gingen de lichten op het podium uit en de lampen langs de boulevard aan. Gigantische lichtbundels verlichtten het publiek. Toen was ik gelukkig al terug van het plasje plegen. Dat was me nog wat, want toen ik terug wilde, werd ik door de heftige toenemende stroom van mensen meegenomen over het strand. Alle favela’s stroomden leeg en er was geen houden aan. Ik werd er een beetje zenuwachtig van en het was soms een beangstigend gevoel. Ik kon nergens heen en was natuurlijk maar alleen ten opzichte van grote groepen Brazilianen. Gelukkig dus toch nog teruggekomen bij mijn familie voordat het echte feest zou beginnen.

Toen ook de lichtbundels uitgingen werd het scherm verlicht en telde iedereen gezamenlijk af met Daniela Mercury voorop. Alle ogen waren nu niet meer gericht op het podium, maar op de zes pontons in de zee. Van middernacht tot tien voor half één heb ik de mooiste en grootste vuurwerkshow ooit gezien. Onbeschrijfbaar wat daar gebeurde! Misschien dat de foto’s enig beeld kunnen geven, maar zoiets was onvoorstelbaar. Pas halverwege kon ik weer iets anders uitbrengen dan ‘ooh’ en ‘aah’, namelijk: ‘Feliz ano novo!’ oftewel ‘Gelukkig Nieuwjaar!’.

Advertisements

Actions

Information

2 responses

3 01 2011
magda

Feliz ano novo vanuit Breda. Ik heb een stukje van de vuurwerkshow op you tube gezien. Fantastisch voor jullie om dat live mee te mogen maken.

4 01 2011
Doe mij maar een emmertje bier! « vanlieshout's Blog

[…] Niet normaal meer. Na het knallende feest op het strand van de Copacabana zoals ik beschreef in Feliz Ano Novo, is het nu wederom feest. In Rio de Janeiro lijkt het niet uit te maken waar je bent en wanneer, er […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: