Dringen in de metro en haargel op mijn armen (2)

11 01 2011

Dit is deel 2 van de dingen die je wel en niet moet doen als je naar Rio de Janeiro gaat. In het eerste deel zijn al een aantal dingen naar voren gekomen waarbij ik het er niet zo goed vanaf bracht; denk aan de haargel die ik gebruikte als bodylotion. Ook in dit deel komen een aantal zaken naar voren waarvan ik niet weet of het voor mijn eigen imago wel zo slim is om ze naar buiten te brengen, maar waarvan ik wel weet dat men het met plezier zal lezen.

Doen: Met Oud en Nieuw naar het strand van de Copacabana gaan. Een geweldig feest om bij te wonen met gezellige optredens en een enorme vuurwerkshow. Één worden met een swingende en dansende massa van meer dan twee miljoen mensen geeft een geweldig gevoel.
Niet doen: Voor middernacht, rond een uur of tien in de avond pas naar het toilet gaan als je echt moet, want dat gaat niet. Of op z’n Brabants: “Da ga nie!”. Door de drukte zal je er zeker een half uur over doen voordat je aan de andere kant van het strand bent, en als je dan eenmaal het openbaar toilet gevonden hebt, zal je nog een uurtje in de rij moeten staan.
Ook niet doen: Rond de klok van één uur proberen terug naar het hostel te gaan. Da ga nie! De meeste van die twee miljoen gaan rond die tijd naar huis en proberen van het strand en de boulevard in één van de weinige straten te geraken. Dit zorgt voor een soort van trechter idee voor mensen en je weet meteen hoe de mensen zich bij het drama in Duisburg zich gevoeld moeten hebben.

Doen: Na het stappen in Copacabana een taxi naar huis nemen. De metro is namelijk al dicht en lopen is in de favela’s geen optie. Daarnaast is het ook in Rio de Janeiro ten strengste verboden om met bier op achter het stuur te kruipen.
Niet doen: Niet na het stappen in Copacabana de eerste de beste taxichauffeur nemen, want die kan gewoon net zo dronken zijn als jij of ik. Zo rijden ze met 120km/u door bochten en woonwijken en halen rechts in of via de stoep als ze er niet langs kunnen. Om over het vergeten aan te doen van de koplampen nog maar te zwijgen.

Doen: Uit eten gaan in een compleet Braziliaanse wijk met voornamelijk Braziliaanse gerechten op de kaart. Neem dan wel een boekje mee met vertalingen zodat je weet wat je eet. Daarnaast is het eten en drinken in totaal relatief goedkoop.
Niet doen: In het toeristische gedeelte rond blijven hangen en dus ook de echte Braziliaanse keuken missen. Het is toch geweldig als je zin hebt in vlees, iets van de kaart kiest waarvan je geen idee hebt wat het is en vervolgens een flinke visschotel met rijst en bruine bonen voorgeschoteld krijgt.
Ook niet doen: Pas uit eten gaan als je al honger hebt. Van een snelle service hebben ze nog nooit gehoord en alles gaat op het gemakje. Het kan gerust een uur duren voordat het voorgerecht geserveerd wordt.
Al helemaal niet doen: Als je zelf in de bediening werkt op hun manier van werken letten. Heb ik gedaan, maar ik kan je vertellen dat je daar helemaal chagrijnig van wordt. Zo staan ze vaak met 6 man achter de bar en met vijf in de bediening terwijl het restaurant of barretje slechts 10 tafels heeft…

En als laatste een wel hele belangrijke tip!
Doen: Opschrijven wat je meegemaakt hebt. Voor jezelf of voor anderen. Dan kan je makkelijker herinneren wat je allemaal gedaan hebt. Als je een blog schrijft hoef je thuis niet meer alles op te rakelen en te vertellen omdat ze het meeste al gelezen hebben.
Niet doen: Op je blog aankondigen dat je elke dag een nieuw stuk online zet, want dat geeft na verloop van tijd tijdsdruk. En dat is nou net niet de bedoeling van vakantie. Daarnaast kan het voorkomen dat je ergens heengaat waar geen internet is, dan wordt het ook behoorlijk lastig.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: